Autisme Spectrum Stoornis
In Nederland leven ruim 200.000 mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Wanneer je ASS hebt, heb je vaak moeite met sociale interactie, communicatie, flexibel denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. Een belangrijke stap voor veel mensen met autisme is om zichzelf te leren kennen en accepteren.
Goed in je vel met ASS
Bij sommige mensen wordt al op jonge leeftijd ontdekt dat zij ASS hebben. Het komt echter ook voor dat dit pas op (veel) latere leeftijd wordt vastgesteld. Vaak wordt dan met terugwerkende kracht duidelijk waarom je moeite hebt met bepaalde situaties, waarom je zo gevoelig bent voor prikkels of waarom bepaalde (sociale) activiteiten je zoveel energie kosten. Hoewel de diagnose vaak veel verklaart, kan het soms ook even slikken zijn. Bij Viviq vinden we het echter belangrijker om niet de focus te leggen op de diagnose, maar op wat jij nodig hebt om (weer) goed in je vel te zitten.
Kenmerken Autisme Spectrum Stoornis
Het is met reden dat we niet langer spreken van autisme, maar een Autisme Spectrum Stoornis: autisme kan zich namelijk op vele manieren manifesteren. Ook is er veel verschil in de mate waarin iemand autistisch is: dit kan variëren van zeer milde tot zeer ernstige vormen. Voorbeelden van eigenschappen die veel volwassenen met ASS met elkaar delen zijn:
- Moeite hebben om het gevoel van een ander aan te voelen en zich daarin goed te kunnen inleven;
- Het opvangen van subtiele, non-verbale signalen kan lastig zijn;
- Sterke behoefte aan structuur. Kleine veranderingen kunnen al veel spanning opleveren;
- Hoge prikkelgevoeligheid;
- Eenzijdige interesses;
- Moeite met het filteren en integreren van informatie.
Deze eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat het voor iemand met ASS soms lastiger is om relaties aan te gaan en bijvoorbeeld in bepaalde werkomgevingen goed te functioneren. Overigens niet onbelangrijk: de focus wordt vaak gelegd op wat er niet kan met ASS, maar mensen met ASS hebben natuurlijk ook veel positieve kwaliteiten. Zo hebben zij vaak veel oog voor detail, werken ze zeer nauwkeurig, kunnen ze goed analyseren, zijn ze vaak creatief en heel oprecht.
Behandeling van ASS
Autisme is niet te genezen, maar gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Dit kan je helpen in je relaties met anderen, zoals je partner en collega’s. Bij Viviq ligt de focus in elk geval niet op de diagnose of het ‘label’ ASS: we vinden vooral belangrijk wat jij als mens graag wil bereiken in je leven en in welke mate je hierin door ASS gehinderd wordt. Daarom starten we altijd met een verkennend gesprek, waarbij we vanuit Positieve Gezondheid luisteren naar je verhaal. Waar loop je bijvoorbeeld tegenaan en wat zou je graag anders zien? Als een vervolgtraject nodig en wenselijk is, plannen we een intakegesprek met een behandelaar. Tijdens dit gesprek brengen jullie samen het beeld uit de eerste kennismaking uitvoerig in kaart. Op basis hiervan volgt een behandeladvies met een behandelplan, dat aansluit bij wie jij bent en wat jij graag wil bereiken.
Diagnostiek ASS
Het uitvoeren van diagnostisch onderzoek naar ASS is mogelijk bij Viviq. Omdat wij elke cliënt vanuit een brede blik benaderen, is dit echter nooit ons vertrekpunt. Wanneer uit het zorgvuldige gevoerde intaketraject blijkt dat het nodig is om een diagnose te stellen, dan is die mogelijkheid er (uitsluitend op locatie). Bij Viviq kijken we echter vooral naar wat jij nodig hebt om het maximale uit je leven te halen. We leren je hoe je met de obstakels en uitdagingen kunt omgaan. Het uitvoeren van diagnostisch onderzoek is dus geen vanzelfsprekendheid en hangt af van de uitkomst van de intake.